Verkkokauppa kasvaa, mutta marketit ja kivijalkamyymälät pitävät jatkossakin pintansa. Kauppa ja myymälä ovatkin merkittävä media ja myymälämarkkinointi on erittäin toimiva työkalu kuluttajien valintojen ohjaamiseen.
Verkkokauppa kasvaa edelleen, mutta ei sekään ole ollut ongelmatonta. Tavarakaupan verkkokaupassa on ollut vaikeuksia, vaikka keskiostokset ovatkin olleet kasvussa myös vuonna 2024 (Paytrail, Verkkokauppa Suomessa 2024). Keskiostosten kasvua selittänee osittain viime vuosien voimakas inflaatio, ei pelkästään transaktiomäärien lisääntyminen.
Myymäläasiointi on elämys
Palvelujen ostaminen verkkokaupasta on luonteeltaan erilaista kuin tavaraostojen tekeminen. Palvelua, kuten matkoja tms. ei pysty etukäteen kokeilemaan ja kokemaan. Tavara- ja vaateostokset perustuvat usein aistimuksiin, joita ei voi kokea verkkokaupan läpi. Tästä syystä palautukset ovat varmasti yleisimpiä juuri tavarakaupassa.
Kaupassa käymisessä viehätys perustuu siihen, että tuotteet voi aistia – nähdä, haistaa, tuntea, kuulla ja joskus jopa maistaa. Tätä kokemusta ei pysty edes virtuaalitodellisuus tarjoamaan. Ehkä joskus todellisuutta voisi olla se, että keinoäly pystyy puhelimen kameran kuvan perusteella valitsemaan ideaalisesti istuvan vaatteen. Toistaiseksi vielä verkkokauppavaateostoksen sovittaminen jää kotiin. Tämä johtaa helposti palautuksiin; joskus jopa tietoisesti, kun vaatetta on haluttu käyttää vain kerran jossain tilaisuudessa. Myymälästä saa myös henkilökohtaista palvelua eikä tuotetta tarvitse erikseen noutaa pakettiautomaatista.
Kuluttajat siis asioivat marketeissa ja kivijalkaliikkeissä jatkossakin. Huomio herätetään jo sisäänkäynnissä ja näyteikkunoissa. Kuluttajat haluavat saada myymälöistä enemmän kuin hyllyssä olevat tavarat. Kuluttaja odottaa saavansa elämyksiä.
Myymälämarkkinointi
Myymälämarkkinointi on ratkaisu. Myymälämarkkinoinnilla kiinnität asiakkaan huomion ja jaat informaatiota, esimerkiksi alennuksista. Myymälämarkkinoinnilla tuot esille brändiä ja teet siitä jatkumon muissa medioissa tehdylle markkinoinnille. Myymälämarkkinointi toimii myös asiakkaan liikkumista ohjaavana keinona. Näyttävä katosta roikkuva markkinointimoduuli näkyy kauemmas ja ohjaa asiakkaan haluttuun paikkaan.
Moni vannoo digitaalisten näyttöjen nimeen. Perinteinen printti ja digitaaliset näytöt eivät ole joko/tai -kysymys, vaan ne täydentävät toisiaan. Perinteiselle printille on vahvat perusteet. Hyvin toteutettu printtimarkkinointimoduuli on usein rauhoittava eikä se ärsytä samalla tavalla kuin vilkkuva kuva. Markkinointituotteena se on parhaimmillaan silloin, kun sitä ei varsinaisesti huomata, vaikka se saakin kuluttajassa aikaan vaikutuksen. Tuputtaminen muuttuu omaksi oivallukseksi, mikä vahvistaa ostopäätöstä.
Myymälämarkkinoinnin ratkaisut
Painettujen materiaalien ja tekniikoiden valikoima kasvaa jatkuvasti ja tarjolla on hyvinkin erikoisia ratkaisuja. Vaihtoehto on kustannustehokas etenkin silloin, kun halutaan pitkäikäisyyttä ja uudelleen käytettävyyttä. Painonetin valikoimassa on helposti ilman työkaluja kasattavia tuotteita, joihin printtimateriaalin voi vaihtaa tai uusia ilman koko markkinointimoduulin hankkimista. Tämä on samalla kestävää ja ympäristöystävällistä.
Markkinoinnissa on lopulta tavoitteena erottua ja saada asiakkaan huomio sekä johdattaa hänet ostopäätökseen. Myymälämarkkinointi on oleellinen tekijä onnistumisessa. Markkinoinnilla houkuttelet asiakkaan myymälään ja myymälässä ohjaat hänet haluttuun ostopäätökseen. Edullisesti muokattavalla printtituotteella käytät samaa moduulia niin Black Friday -kampanjoinnissa kuin joulumarkkinoinnissa ja heti perään alkavissa alennusmyynneissä.
Verkkokaupan näennäinen helppous voi houkuttaa. Siinä kuin monessa muussakin digitaalisuuden mukanaan tuoneessa ilmiössä, kaupassakin tapahtuu paluuta myymälöihin; todellisten elämysten äärelle. Myymälämarkkinoinnin merkitys siis kasvaa. Painonet on digitaalisen painamisen ammattilainen, mistä saat myymälämarkkinoinnin lisäksi kaikki tarvitsemasi pienpainotuotteet.